Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس «کمیسیون اصل نود» مجلس شورای اسلامی گفت: تضامین اجرایی که در کمیسیون اصل نود دیده می‌شود، تضامین خوبی است، اما به شکل قوی از این ضمانت اجرایی استفاده نشده، لذا یکی از اولویت‌های ما این است که ضمانت‌های اجرایی کمیسیون اصل ۹۰ را مؤثر کنیم. حجت‌الاسلام حسن شجاعی علی‌آبادی در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به فعالیت‌های پیش روی کمیسیون اصل نود در دوره جدید گفت: واقعیت این است که ضعف نظارت موثر در کشور مشکلاتی را هم برای دستگاه‌های اجرایی و هم برای مردم به وجود آورده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی تاکید کرد: طبیعی است که این نظارت مؤثر باید توسط دستگاه‌های ناظر تقویت شود، یکی از مهم‌ترین این دستگاه‌های نظارتی، کمیسیون اصل ۹۰ است که می‌تواند نظارت پارلمانی را اعمال کند.

این نماینده مجلس اظهار داشت: ما آسیب‌شناسی را نسبت به این کمیسیون انجام داده‌ایم و احساس می‌کنیم که از ظرفیت این کمیسیون به صورت کامل استفاده نشده است.

وی تاکید کرد: تضامین اجرایی که در کمیسیون دیده می‌شود، تضامین خوبی است، اما به شکل قوی از این ضمانت اجرایی استفاده نشده است لذا یکی از اولویت‌های ما این است که ضمانت‌های اجرایی کمیسیون اصل ۹۰ را موثر کنیم، از سویی دیگر باید گفت که کمیسیون اصل ۹۰ دستگاه‌هایی است که می‌خواهد دستگاه‌های اجرایی را در مقابل مردم پاسخگو کند.

این نماینده مجلس با بیان این که کمیسیون اصل ۹۰ اساساً یک نهاد نظارتی مردمی است گفت: از این رو همان طور که مستحضرید عموم مردم شناختی از کمیسیون و ظرفیتی که برای احقاق حق آن‌ها دارد، ندارند لذا یکی از برنامه‌های جدی ما این است که کمیسیون را به مردم جامعه به خوبی معرفی کنیم.

وی تاکید کرد: کمیسیون اصل ۹۰ در واقع مواضع حقوقی مردم در برابر تعدی و تجاوز دستگاه‌های دولتی را تعیین می‌کند بنابراین یکی از سرفصل‌ها این است که ما بتوانیم کمیسیون را به مردم معرفی کنیم و ظرفیت کمیسیون را در اختیار مردم قرار بدهیم.

رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، در ادامه با اشاره به روی کار آمدن دولت انقلابی بیان داشت: از این رو این دولت نیاز به کمک دارد لذا ما به قصد کمک به دولت تصمیم داریم دستگاه‌هایی که احساس می‌کنیم طرز کار آن‌ها ایراد دارد را شناسایی کرده و این موضوع را در اولویت قرار دهیم. چراکه این دستگاه‌ها کم هم نبوده و ضرر و زیان‌هایی را به مردم وارد کرده‌اند.   بیشتر بخوانید: سوء مدیریت در حوزه آبی خوزستان؛ عامل بروز بسیاری مشکلات

انتهای پیام/

برچسب ها: مجلس شورای اسلامی مجلس یازدهم

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی مجلس یازدهم کمیسیون اصل نود کمیسیون اصل ۹۰ دستگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۹۹۶۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نماینده تبریز: شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی

 عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس درباره قرارداد ۲ میلیارد یورویی شهرداری تهران با چین گفت: «شهرداری می‌تواند با کشورهای خارجی قرارداد ببندد اما نه قراردادهای پنهانی یا دارای ایرادات. وزارت کشور هم در این مورد نظریه تخصصی خود را می‌دهد. اما دستگاه‌های نظارتی باید به این موارد ورود پیدا کنند.»   به گزارش عصر ایران؛ احمد علیرضابیگی به روزنامه هم میهن گفت: «شورای شهر بر عملکرد شهرداری نظارت دارد و باید براساس چارچوب‌ها عمل کند. اما دستگاه‌های نظارتی هم باید بر عملکرد دستگاه‌های مختلف از جمله شهرداری نظارت داشته باشند. اینطور به نظر می‌رسد که نظارت و خوفی از این دستگاه‌ها وجود ندارد. بنابراین هر کسی هر جا ایستاده فکر می‌کند باید چپاول کند.»   علیرضابیگی با اشاره به اینکه تمام این موضوعات سیاسی است، تاکید کرد: «این به نوع حکمرانی در کشور برمی‌گردد. در مدل حکمرانی کنونی اراده مردم را به حداقل رسانده‌ایم. وقتی مردم حس کنند نظر و اراده آنها تعیین‌کننده است، نظارت را توسعه می‌دهند و نتیجه آن روی کار آمدن شورای شهری است با پشتوانه مردمی که به مردم بدهکار است و باید پاسخگوی شهروندان باشد؛ چراکه باز هم باید درِ خانه مردم برود برای گرفتن رای؛ پس سعی می‌کند رضایت مردم را به دست آورد.   وی افزود: رضایت مردم وقتی به وجود می‌آید که شورای شهر به نیابت از آنها  عمل می‌کند. وقتی این اتفاق نمی‌افتد مردم کنار می‌مانند و نظارتی اتفاق نمی‌افتد. اگر نظارتی هم وجود داشته باشد در مقابل آن مقاومت می‌شود. با این روند شاهد پیشرفتی نخواهیم بود.» کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: حمل و نقل فوری- چینی عصبانیت روزنامه شهرداری از افشای قرارداد پنهانی زاکانی قرارداد خرید اتوبوس از چینی‌ ها کجاست؟

دیگر خبرها

  • برگزاری جلسه کمیسیون راهبردی شورای اجرایی فناوری اطلاعات
  • قانون‌گذاری باید در کنار نظارت قرار گیرد
  • رصد بانک‌ اطلاعاتی دستگاه‌های اجرایی لرستان
  • اتصال آنلاین اطلاعات خرید و فروش به سامانه املاک و اسکان
  • شهرداری می‌تواند با کشور‌های خارجی قرارداد ببندد، اما نه قرارداد‌های پنهانی
  • نماینده مجلس : شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی
  • نماینده تبریز: شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی
  • مدیران دستگاه‌های اجرایی شهرستان بوشهر پیگیر جذب اعتبارات باشند
  • حکم اعدام بابک زنجانی نقض شد/ تشکیل پرونده برای چهره‌هایی که اهمیت عملیات وعده صادق را به مخاطره انداخته بودند/ تشریح آخرین وضعیت پرونده باغ ازگل/ کشف جرم جدید در پرونده چای دبش
  • باید ۲۵ درصد به پایه بودجه فرهنگی اضافه شود