Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، به همت بسیج دانشجویی دانشکده‌ اقتصاد و مدیریت دانشگاه تهران نشست دانشجویان با نمایندگان تعدادی از ستادهای کاندیداهای ریاست جمهوری برگزار شد.

براساس این گزارش پوریا پرتو کارشناس ارشد اقتصاد و نماینده ستاد محسن رضایی، سید حسین رضوی پور دانشجوی دکترای فلسفه اقتصاد و نماینده ستاد قاضی زاده هاشمی، مجید کریمی فارغ التحصیل رشته اقتصاد و نماینده ستاد سعید جلیلی در این نشست حضور داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دهه نود دهه از دست رفته رشد اقتصادی در ایران بود  

پرتو درباره این سوال که در صورت انتخاب شدن محسن رضایی سه راهبرد اصلی ایشان برای حل مشکلات اقتصادی کشور چه خواهد بود و اینکه در حال حاضر مشکلات اقتصادی را چه می بینید؟  به بیان مطالب خود پرداختند که محورهای این مطالب در ادامه آمده است:

- اقتصاد را در سه موضوع اصلی می توان مورد بحث قرار داد. موضوع رشد، موضوع تورم و اشتغال. 

- موضوع اول موضوع رشد اقتصادی هست اگر ما نگاه کنیم در دهه نود دهه از دست رفته ایران از نظر رشد اقتصادی بود در واقع میانگین این موضوع در این دهه صفر بوده.

- در چنین فضایی نمی‌شود در رابطه با بهره وری و تکنولوژی صحبت کرد. قطعا اینها موضوعات مهمی هست و کشور هم باید برای بهره وری در حوزه های اقتصاد برنامه داشته باشد اما در این شرایط بحث بقا هست و مساله توسعه نیست مهم ترین چالش و برنامه در این حوزه تشکیل سرمایه اقتصادی هست.

- باید سراغ لوکوموتیو و پیشران دیگری به جز نفت برای رشد اقتصادی رفت و کما اینکه باید به جای اینکه بحث نفت راهکار دیگری را برای سرمایه گذاری در نظر گرفت.

-  ایران در واقع اگر می خواهد که مزیت های حوزه صنایع خودش را فعال کند و استراتژی را برای توسعه صنعتی و صنایع تدوین کنه جدای از تجارت نیست و این باید بازاریابی و بازآفرینی شود.

- موضوع دوم بحث تورم هست.ما اگر نتوانیم برای مساله ارز یا به عبارتی بحث حفظ ارزش پول برنامه ای داشته باشیم مشخصا نمی توانیم بحث تورم را مدیریت کنیم مگر با روش های خاصی که فعلا بانک مرکزی سمتش نرفته است.

- آخرین سر فصل بحث اشتغال هست و ما اگر پارامتر های بازار کار را ببینیم می توانیم این موضوع را تحلیل کنیم. مهمترین چالش بحث خالص بازار کار هست  و اینکه به صورت سالانه بحث اشتغال زایی شمارش شود و این عدد نباید زیر یک میلیون نفر باشد. برای این موضوع هم راهکاری ارایه شده است.

- این سه بحث رشد اقتصادی، تورم و اشتغال جدای از هم نیستند ولی در مجلس و دولت معمولا این سه موضوع را جدای از هم بررسی می کنند و مهم ترین راهکاری که ما داریم بحث پروژه های عظیم ملی هست.

- شما قطعا خواهید پرسید این موضوع تا الان انجام نشده و علت آن هم این است که هر سه تا پارامتر را باهم ندیدیم.

- اگر ما می خواهیم با ابزارهای کنترلی رفتار های اقتصادی و نقدینگی را کنترل کنیم حتما باید چشم انداز سرمایه گذاری در کنارش باشد.

- وقتی متوسط رشد اقتصادی صفر بوده عملا مجبوریم در بازارهای دولت سفته بازی کنیم. برنامه به این صورت هست که صندوق پروژه هایی تعبیه می‌شود و در صندوق سرمایه و جذب سرمایه گذاری می‌شود و مهم ترین چالشی که در حال حاضر هست بحث  بی اعتمادی مردم به دولت هست و برای این موضوع ما استفاده  از وسایل صندوق توسعه را در نظر گرفتیم تا بتوانیم بحث سود این صندوق توسعه ها را تضمین کنیم.

* جدا شدن مردم از حکمرانی اقتصادی دولت و در نظر نگرفتن مردم از جانب حکمرانی اقتصادی

رضوی پور نماینده قاضی زاده هاشمی هم در ادامه به بیان مطالب خود پرداخت که اهم ان به شرح زیر است:

- فکر نمی کنم تفاوت های بارزی در زمینه راهکارها و ابزارهای روز بهبود رشد اقتصادی در بین دوستان باشد ولی متاسفانه در دولت آقای روحانی خیلی از  این ابزارها بود ولی استفاده نشد.

- اگر از من هم بپرسید مهم ترین مسایل اقتصادی کشور چیست می گویم نقدینگی درجا زدن تولید است ولی وقتی دقیق‌تر به مساله نگاه می کنیم یک مساله چالشی تر و بحرانی تری را می بینیم و آن جدا شدن مردم از حکمرانی اقتصادی دولت و در نظر نگرفتن مردم از جانب حکمرانی اقتصادی هست.

- خیلی ساده و شفاف بخواهم بیان بکنم این است شما می بینید زیر ساخت هایی برای داشتن  بنگاه های خصوصی توانمند در سطح ایران خودرو یا نیروگاه ها یا پالایشگاه نیست. از دانش آموختگان رشته اقتصاد می خواهم که کتاب های برنامه های تولید شده برای دولت سلام را در سایت آقای قاضی زاده هاشمی مطالعه کنند.

- رویکرد تحولی آقای زاده هاشمی این است که اگر با رویکرد دولتی متمرکز بخواهیم دولت را اداره کنیم دولت باید به لایه های متعددی از جمله پروژه های شهری پروژه های عمرانی تعریف شود و مردم بتوانند ارتباط خودشان را با حاکمیت مانوس بدارند.

- مساله ما این است که مردم را به حق خودشان برسانیم و در جهت منافع مردم اقدام کنیم مردم را بالا ی سر کار داشته باشیم.

* مشکل اصلی کشور تورم است

مجید کریمی نماینده سعید جلیلی هم در ادامه به بیان مطالب خود پرداخت که در ادامه آمده است:

- آقای جلیلی طی هشت سال گذشته سفر هایی را با هدف بررسی مسایل اقتصادی سیاسی و فرهنگی به اقسام نقاط کشور داشتند و از نزدیک با مسایل روبه رو شدند که  اقدام بسیار مهمی هست که توسط ایشان انجام شده

- آقای جلیلی در مناظرات عبارتی تحت عنوان جمهوریت اقتصادی را بکار بردند که وقتی ایام انتخابات می‌شود با هلیکوپتر به اقسام نقاطی می رویم و رای آنها را جمع می کنیم و بعد از انتخابات به این توجه نمی کنیم که همین مردم بودند که به ما رای دادند و ما باید انها را در مسایل سیاسی و اقتصادی سهیم کنیم.

- نکته دیگه ای که ایشان در سال گذشته در سرانه سه قوا این موضوع را مطرح کردند و اشکال فنی هم به آن وارد نیست این است که کسی که بیمار نیست نباید به او دارو داد پس کسی هم که ماشین دارد لزومی ندارد از یارانه استفاده کند این دیدگاه را در کنار این دید گاه بگذارید که مردم بصورت همگانی حق استفاده از منافع ملی را دارند در واقع  اینکه به مردم چه نگاهی داشته باشیم تایید کنه این هست که چه برنامه ای برای انها داریم.

- آقای جلیلی می‌گوید من حاضرم بحث کنم با هر کسی و بگویم کشور در چهار سال آینده چه جهشی خواهد داشت و مثالی که می آوردند این است که صادرات چین در سال 1379 13 میلیون دلار بوده و سال 2008 به چیزی حدود 2400 میلیون دلار رسیده پس نشان می دهد اراده ای در اقتصاد بوجود آمده است.

- مشکل اصلی مملکت ما بحث تورم است یکی از مسایلی که دارد این مشکل را ایجاد می کند نظام بانکی ماست.

- یکی از برنامه های ما پروژه های پیران است که ضمانت می کنیم اصل پول سرمایه گذاران به همراه سود شرعی آن به آنها بازگردانیده شود و تضمین هم می کنیم که مثل دولت قبل نشود.یعنی ابزارسازی مالی کنیم و این ابزارها را در دست مردم قرار دهیم.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: رشد اقتصادی اقتصاد حکمرانی اقتصادی رشد اقتصادی زاده هاشمی مهم ترین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۱۳۰۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در بازار هیجانی ارز خریدار ندارد

امتداد - مدیرعامل اسبق بانک صادرات ایران با اشاره به نوسانات اخیر ارزی گفت: در شرایطی که بازار ارز هیجانی است متقاضی ندارد و برای حفظ ارزش پول ملی باید به سمت تک نرخی کردن ارز حرکت کنیم.

 به گزارش پایگاه خبری امتداد ، بهاءالدین حسینی هاشمی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به پیش بینی کاهش نرخ تورم سال جاری در قیاس با سال گذشته و اثر آن بر ثبات در نرخ ارز گفت: سال گذشته نرخ تورم حدود ۵۲ درصد بود و برای امسال پیش بینی شده است که نرخ تورم به ۳۵ درصد برسد که یعنی نرخ تورم حدود ۱۷ درصد کمتر از سال گذشته باشد. به بیان دیگر این کاهش در نرخ تورم می‌تواند سرعت افزایش نرخ ارز در بازار غیر رسمی را کنترل یا کاهش دهد.

به علت کاهش تقاضا، نرخ ارز فروکش می‌کند

هاشمی ضمن اشاره به نوسانات اخیر نرخ ارز و روند افزایشی و کاهشی شدن آن در ابتدای سال جاری گفت:‌ در شرایط نوسان، بازار به صورت محتاط عمل می‌کند. بعد از یک نوسان شدید و کاهش تقاضا، مدتی بازار نسبت به معاملات ارزی محتاط شد و به بیانی بازار غیر رسمی ارز برای مدتی راکد ماند. بنابراین در این شرایط که بازار ارز محتاط و با رکود تورمی همراه است به علت نبود یا کاهش تقاضا، نرخ ارز فروکش می‌کند.

وی با اشاره به گانه زنی‌های مطرح شده در رابطه با ارزپاشی در بازار غیر رسمی گفت: در شرایطی که بازار محتاط می‌شود، ارزپاشی صورت نمی‌گیرد و این رفتار بازار است که نرخ ارز را به علت عدم یا کاهش تقاضا به حالت متعادل‌تر نزدیک می‌کند.

یکسان سازی نرخ ارز راهکار حفظ ارزش پول ملی است

این کارشناس اقتصادی، یکی از راه کارهای کنترل نرخ ارز در جهت حفظ ارزش پول ملی در برابر ارزهای خارجی را یکسان سازی نرخ ارز دانست و گفت: یکسان سازی نرخ ارز به همراه حذف سوبسیدها و جبران آن با پرداخت ریالی یکی از راه کارهایی است که برای ایجاد تعادل در بازر ارز صورت می‌گیرد. به بیان دیگر دو نرخی بودن ارز می‌تواند شرایط و بستر عدم تعال در نرخ ارز را ایجاد کند که با یکسان سازی نرخ آن و پرداخت ریالی یارانه ها می‌توان از راه‌های فرعی که برای سوداگری در بازار ارز اتخاذ می‌شود جلوگیری کرد.

هاشمی ادامه داد: در شرایطی که ارز دو نرخی باشد پول قوی، پول ضعیف‌تر را از دور خارج که می‌تواند یکی از علت‌های خروج ارز از کشور موضوع دونرخی بودن آن باشد. بر این اساس، یکی از مشکلات موجود در اقتصاد ما، خروج ارز غیر بازرگانی از کشور است که معمولا با هدف سرمایه گذاری و استفاده مجدد از ارز خارجی با نرخ بالاتر، انجام می‌شود.

معضلات بزرگنمایی در واردات و کوچک نمایی در صادرات

وی خاطر نشان کرد:‌ در شرایط دو نرخی و حتی چند نرخی بودن ارز، ممکن است اتفاقاتی مانند برزگ نمایی در واردات و کوچک نمایی در صادرات، رخ دهد که تعریف ساده آن تقلب در بازار ارز است و اینگونه می‌شود که با وجود واردات از طریق ارزهای مبادله‌ای و ترجیهی و کمک دولت برای کنترل قیمت‌ها، در بازار برخی از کالاهایی که از طریق ارزهای دولتی وارد می‌شوند را با نرخی بالاتر از نرخ آن ارز دولتی مشاهده می‌کنیم.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: مکانیزم و ماهیت بازار به شکلی است که وقتی ارز دو نرخی ‌شود، برخی از کالاهای موجود در بازار نیز دو نرخی می‌شوند. برای مثال وقتی کالای آرد برای نانوایی‌ها دونرخی و شامل آرد سهمیه‌ای و آزاد است، نمی‌توان ضمانت کرد که آرد سهمیه‌ای در نانوایی‌های آزاد پخت نشود.

هاشمی اظهار کرد: با تک نرخی شدن ارز، باید یارانه کالای اساسی به مصرف کننده تعلق بگیرد. حتی اگر سوبسیدها به تولید اختصاص پیدا کند می‌توان به تولیدکنندگان گفت که محصولات خود را با ارز آزاد تهیه و تولید کنند و به ازای آن ارز ریالی دریافت کنند و یا از برخی معافیت‌ها برخوردار شوند. با این حال بهترین روش پرداخت سوبسید، روشی است که سوبسید به مصرف کننده نهایی پرداخت شود، به عنوان مثال ارز تک نرخی و آزاد می‌شود و مصرف کننده محصول نهایی را با هزینه آزاد خریداری می‌کند. در طرف دیگر دولت سوبسید ریالی آن را به حساب مصرف کننده واریز می‌کند.

باید درآمدهای جانبی برای مردم ایجاد کرد

وی افزود: بی شک ارز دو نرخی می‌تواند شرایط رانت را فراهم کند. تنها راه مهار تورم کمک دولت به ثروتمند کردن و سهیم کردن جامعه در سود تولیدی و اقتصادی کشور است. حتی پرداخت یارانه نیز می‌تواند در بلند مدت تورم‌زا باشد. خوشبختانه امروز شرایط اشتغال نسبت به گذشته بهتر است و از لحاط تئوری زمانی که تورم بالا می‌رود اشتغال بیشتر می‌شود. به عبارتی بیکاری و تورم رابطه عکس دارند.

این کارشناس اقتصادی گفت:‌ در شرایط برخورداری از اشتغال می‌توان با ایجاد درآمد جانبی برای مردم مثل اختصاص سهام واقعی و سهام شرکت‌های بزرگ ملی، درآمدهای جانبی به جامعه اختصاص داد. بی شک مردم بزرگ‌ترین سرمایه کشور هستند، بنابراین دولت می‌تواند با اختصاص سهام با ارزش و سودآور ملی به مردم دارایی‌های مردم را افزایش دهد و در نهایت درآمدهای جانبی آن گسترش پیدا می‌کند. در این شرایط هزینه تک نرخی شدن ارز به راحتی جبران می‌شود و حتی زمینه رانت ارزی نیز از میان می‌رود.

هاشمی در پایان خاطر نشان کرد: ‌در نهایت باید گفت آسان‌ترین روش، پرداخت مستقیم پول به مردم است اما با سرمایه‌گذاری برای مردم و ایجاد منافع مالی از طریق تولید و کار برای آنها می‌توان در شرایط تک نرخی بودن ارز، درآمدهای مردم را به تعادل رساند.

 

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • در بازار هیجانی ارز خریدار ندارد
  • رفع مشکل تامین خوراک شرکت روی بندرعباس در دستور کار قوه قضائیه
  • ضرورت حل مشکل بیمه کارگران شهرداری سنندج/ آلایندگی پتروشیمی کردستان بررسی می‌شود
  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی
  • کلاف سردرگم تعیین دستمزد کارگری (پادکست)
  • منابع محدود بانک‌های خراسان شمالی مشکل‌زا‌ شده است
  • حضور تجار در «ایران اکسپو»بهترین پاسخ به ناامن جلوه دادن کشوربود
  • حل مشکل ورود موقت و تردد وسایل نقلیه گردشگران خارجی به ایران
  • دشمنان با جنگ رسانه‌ای در مسیر مردم و انقلاب سنگ اندازی می‌کنند
  • حل مشکل تردد و ورود موقت وسایل نقلیه گردشگران خارجی به ایران